Jonge egels hebben regelmatig moeite om de winter door te komen, waardoor wildopvangcentra in het najaar volstromen. Ook Avolare heeft jonge egels opgevangen de laatste weken. Hoe helpen we deze dieren en wat kun je zelf doen om egels in de winter te steunen?

Egels in de winter

De egels in Nederland hebben het zwaar [1]. Door verstedelijking en droogte hebben egels moeite om eten en schuilplaatsen te vinden [2]. Nu de winter in aantocht is, moeten ze aansterken voor hun winterrust een een nestplek vinden om te overwinteren. Vooral voor jonge egels, geboren tussen juni en oktober [4], is het lastig op tijd aan te sterken voor de winter. Slechts 25% van de jongen overleeft hun eerste winterrust [2]. Hoe vangen wij verzwakte jongen op? En wat kan je zelf doen egels te helpen komende winter?

Egels in de wildopvang

Bij Avolare zijn dit jaar jonge egels binnen gekomen. Vooral in de herfst komen kleine egels binnen in de wildopvang, omdat ze te mager zijn om in winterslaap te gaan. We vangen de jonge dieren op en voeren ze bij, zodat ze gezond buiten de winter kunnen doorbrengen. Komt de egel niet snel genoeg aan? Dan overwintert hij in de opvang. In het voorjaar worden deze jonge egels teruggeplaatst in het wild. Dit gebeurt na IJsheiligen, wanneer er zeker geen gevaar op nachtvorst meer is.
Ook andere wildopvangen zijn dit jaar druk met hulpbehoevende egels. De Egelbescherming Nederland geeft aan dat er steeds meer egels binnen komen met een slechte conditie [1, 2]. Hoe helpen we onze egels gezonder te worden?

Jonge egel bij wildopvang Avolare

Zelf de egel helpen

Egels kun je gemakkelijk helpen in je eigen tuin. Bijvoorbeeld door een opening in de schutting te maken van ongeveer 15 bij 15 cm, waardoor egels vrij tussen tuinen kunnen lopen [1, 3]. Daarnaast helpt het maken van een rommelhoek met takken en bladeren egels om beschutting te vinden, samen met het plaatsen van een egelhuisje [1, 3]. Ook het bijvoeren van egels is zeer nuttig om ze de reserves te geven die ze nodig hebben om door de winter te komen [3]. Dit kan het hele jaar door, met kattenbrokjes en vers water (nooit melk!) [1]. Een egel moet minstens 400 tot 500 gram wegen om in winterslaap te gaan [5]. Vind je aan het einde van de herfst een egel die minder weegt dan 400 gram? Dan kan je de dierenambulance bellen voor hulp [1].

Help jij mee de egel te steunen?

Bronnen

  1. Egelbescherming (n.d.)
    https://www.egelbescherming.nl/ 
  2. Hart voor Dieren (2021). Egels hebben dringend hulp nodig.
    https://hartvoordieren.nl/egels-helpen-voedsel/ 
  3. Astrid Schoenmaker (2022). Help egels de winter door. https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/help-egels-de-winter-door?gclid=Cj0KCQjwk5ibBhDqARIsACzmgLSSC93J7E_8NC77Uukh4Ps2fKjXFgnW9K7_ai72CzbVBuUuMwXq6PcaArw5EALw_wcB 
  4. Zoogdiervereniging (n.d.). Egel.
    https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/egel 
  5. Astrid Schoenmaker (2021). Egel EHBO in de winter.
    https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/egel-ehbo-de-winter#:~:text=Wat%20als%20egels%20honger%20of,30%25%20van%20hun%20lichaamsgewicht%20verliezen