Bij een marter onder de motorkap van de auto denken we vaak aan enorme schade. In Nederland wordt er jaarlijks voor duizenden euro’s kapot geknabbeld aan belangrijke auto onderdelen. Maar ook voor de marter kan de wereld in je auto heel gevaarlijk zijn.
Hoe houden we marters uit onze auto’s?
Waarom kruipt een dier in mijn auto?
De laatste jaren maakt de marter vanuit het oosten een opmars door Nederland [1]. Hij lijkt aaibaar, maar is een zeer intelligente, lenige en felle jager. Hij leeft voornamelijk alleen, in een eigen territorium dat hij van alle gemakken voorziet.
Marterachtigen wonen graag dichtbij mensen, om van onze warmte, schuilplaatsen en voedsel(resten) te profiteren. Dit noemen we een “cultuurvolger” [2]. Slim toch? Het grootste deel van de tijd gaan we dan ook prima samen.
Maar met het uitbreiden van onze menselijke dorpen en steden wordt het leefgebied van de marter steeds kleiner. Zo komen botsingen tussen de twee groepen steeds vaker voor.
En dat is precies waar jouw auto het onderspit delft.
Hoe zorgt een marter voor schade onder de motorkap?
Rond de paartijd (half juni tot augustus) is er veel beweging in marterland. Er worden partners gezocht, territoria gevormd en indringers weggejaagd. Je ziet in deze tijd dan ook een piek in autoschade [3].
Marters kunnen zich overal naar binnen wringen waar hun kop doorheen past, en dat doen ze dan ook graag. Is een opening groter dan 4 centimeter? Dan is deze voor de marter toegankelijk [4].
Heerlijk, zo’n knus buizenparadijs!
De wetenschap is er nog niet achter waarom de marters zich tegoed doen aan de binnenkant van de auto. Mogelijk heeft dit te maken met een territoriale reactie op vreemde geuren. Of is het gewoon lekker om iets te kauwen hebben.
Er wordt ook onderzocht of de vluchtige stoffen uit de kabels iets te maken hebben met de geur van feromonen (signaalmoleculen) die de marter tot bijtgedrag aanzetten [5].
Niet alleen marterachtigen kruipen in je auto, ook katten staan erom bekend dat ze dit verraderlijke schuilplekje opzoeken. Het gevaar loert dat ze bekneld raken, wat bij het starten van de motor levensgevaarlijke gevolgen voor hen kan hebben.
Signalen van een marter onder de motorkap
Hoe weet je of je een verstekeling in je bolide hebt? Voordat er grote schade plaatsvindt, zijn krabsporen in het isolatiemateriaal de meest duidelijke aanwijzing hiervoor. Dunne of zacht omhulde kabels worden het meest doorgebeten. Denk hierbij aan lucht- en waterslangen, stroomkabels of isolatiemateriaal. Ook olie- en koelvloeistof lekkage kan veroorzaakt worden door de scherpe tandjes van de marter.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat de remkabels ineens kapot gevreten zijn, dit komt nooit voor [6].
Voorkomen van marters in je auto
Dit gevaarlijke probleem verdient een oplossing. Maar willen we hiermee de marterachtigen helemaal weg hebben?
Natuurlijk niet.
Het zijn namelijk belangrijke knaagdierjagers die voorkomen dat we overspoeld worden door ratten en muizen. Ook voorkomt de eenzame levensstijl van deze soort een marterplaag. Indringers worden namelijk met een hoop geschreeuw de buurt uit geknokt. Zo leven er niet (te)veel marters op één stukje grond.
Bovendien zijn de boommarter, bunzing, hermelijn, steenmarter en wezel beschermd volgens de Wet natuurbescherming. Daarom is het verboden om deze dieren te doden en te verjagen, of hun verblijfplaatsen te verstoren.
Wat je wél wilt, is op een verantwoorde manier de binnenkant van je auto én de veiligheid van de marter garanderen.
Dit doe je zo:
- Geef de marter in jouw wijk voldoende alternatieve nest- en schuilmogelijkheid, bijvoorbeeld door het plaatsen van:
- Een marterkast, te verkrijgen bij natuurbescherming initiatieven;
- stapels snoeihout;
- takkenhopen met bladeren;
- het inrichten van een oud schuurtje.
- Zet je auto in de garage en zorg dat alle voegen en kieren goed gedicht zijn;
- Voorkom toegang tot je motorkap, bijvoorbeeld met (kippen)gaas;
- Bescherm de kabels in de auto met kabelgoten of kunststof hulzen;
- Plaats een ultrasoon afschriksysteem, dat met heel hoge tonen de dieren afschrikt maar onhoorbaar is voor de mens;
- Breng een diervriendelijk schrikdraadsysteem aan, deze houdt met kleine elektrische schokjes indringers op afstand.
Toch een marter in je auto gehad? Maak de motorruimte goed schoon om alle geursporen te verwijderen, dit voorkomt herhaling.
Heb je een specifiek probleem met marterachtigen bij jou in de buurt? Neem dan contact op met je gemeente voor advies.
Bronnen
- Zoogdiervereniging. (2020, augustus 13). Hoe verwelkom je de steenmarter in de stad? https://www.zoogdiervereniging.nl/nieuws/2020/hoe-verwelkom-je-de-steenmarter-de-stad
- Nature Today. (2019, augustus 13). Steenmarter trekt Veluwezoom op. https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=25405
- Steenmarter.be. (2022, januari 12). Steenmarter in de auto.
https://steenmarter.be/984/?page_id=71 - Natuurhulpcentrum VZW. (2018). Marters in huis.
https://www.natuurhulpcentrum.be/marters-op-zolder - Onze Natuur. (2021, februari 26). Dieren onder de motorkap: eerste hulp bij marterschade. https://www.onzenatuur.be/artikel/eerste-hulp-bij-marterschade
- Zoogdiervereniging. (2012, juni). Spreekbeurtinformatie over steenmarters. https://www.zoogdiervereniging.nl/sites/default/files/imce/nieuwesite/Zoogdiersoorten/Steenmarter/downloads/20121108_SpreekbeurtPakket_Steenmarter_HvdPols_Zoogdiervereniging.pdf