Vogels bijvoeren kun je het hele jaar door. Juist de komende wintermaanden is het bijvoeren extra gewenst. Er is weinig eten te vinde en vogels verliezen veel energie met zichzelf warm houden. Wil je je tuin vogels bijvoeren? Hier lees je welk voer het meest geschikt is de komende winter.

Bijvoeren van vogels

Met de recente intocht van de Sint zijn niet alleen de pepernoten weer in de winkel te vinden. Ook het vogelvoer! Onze vogels verdienen wat eigen strooigoed, dus het is een goed idee om ze bij te voeren. Waarom voeren we vogels bij? En welk voer kun je het beste geven in de winter?

Energietekort in de winter

Vogels zijn, net als wij, warmbloedig. Door hun hoge lichaamstemperatuur (rond de 41 graden [1]), hebben ze veel energie nodig om warm te blijven in de wintermaanden [2]. Kleine vogels kunnen wel 10% van hun lichaamsgewicht verliezen in een koude nacht [2]. Tegelijkertijd is voedsel niet in overvloed aanwezig in de winter [7]. Daarom trekken veel vogels naar warmere streken [7]. Echter, onze koolmezen, mussen en veel roodborstjes blijven in Nederland overwinteren [4-6]. Zij zijn blij om bijgevoerd te worden!

Vogels voeren in de winter

Welk voer geef ik aan vogels in de wintermaanden?

In de winter hebben de meeste vogels behoefte aan vet voer, zoals vetbollen of vogel-pindakaas, in combinatie met noten, zaden en fruit [2]. Welk voer je kiest en hoe je het voert, is afhankelijk van welke vogels je wilt voeren [3]. Zo hebben mezen een voorkeur voor vetbollen en pindaslingers. Mussen, vinken en roodborstjes verzamelen liever voedsel van de grond, waardoor ze voorkeur hebben voor strooivoer en zonnebloempitten. Bij het winterkoninkje, roodborst en heggenmus vallen ook bessen en meelwormen erg in de smaak [3]. Voor spreeuwen en merels kun je ook rot fruit, gewelde rozijnen en klokhuizen achterlaten in de tuin [3]. Voor de boomvogels zoals spechten, boomklevers, boomkruipers en gaaien is voedsel hogerop vereist. Deze soorten houden van vetbollen of potten hogerop in de boom geplaatst [3].

Water voor vogels in de vrieskou

Tenzij het hard vriest, kun je altijd een ondiepe bak water neerzetten voor vogels om in te badderen of uit te drinken [2]. Dit mag nooit water met zout of suiker zijn, aangezien dat slecht is voor hun gezondheid en veren [2]. Bij harde vorst halen vogels hun vochtbehoefte uit sneeuw [2]. Is het droog? Dan kun je een klein schaaltje ijsgruis voor ze neerzetten.

Je ziet dat we onze vogels in de donkere maanden niet kunnen vergeten. Ook zij verdienen een feestmaal!

Bronnen

  1. Birdsplace (n.d.). Lichaamstemperatuur vogels.
    https://bbirdsplace.nl/lichaamstemperatuur-vogel/ 
  2. Vogelbescherming (n.d.). Wanneer voer je wat?
    https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren/wanneer-voer-je-wat-?gclid=Cj0KCQiA99ybBhD9ARIsALvZavVSjXjlodUJVJ5zmgIosZozQreiMM0zx90DQafln66mFRGCGFI4uTYaAiypEALw_wcB 
  3. Schoenmaker, A. (2022). Zo help je vogels de winter door.
    https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/zo-help-je-vogels-de-winter-door 
  4. Vogelbescherming (n.d.). Koolmees.
    https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koolmees 
  5. Vogelbescherming (n.d.). Huismus.
    https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/huismus 
  6. Vogelbescherming (n.d.). Roodborst.
    https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodborst
  7. Natuurmonumenten (n.d.) Vogeltrek.
    https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/vogeltrek?gclid=Cj0KCQiA99ybBhD9ARIsALvZavV-Auk1Zd4f7BZRkBdrGVqCnUkKuHZbEl3e3mb3LvZUZrynHaHtEpEaAoewEALw_wcB