Na ruim 9 jaar voorbereiding was het donderdag 12 maart eindelijk zover. De bouw van het centrum voor wildopvang en educatie aan de Boersberg te Doorwerth is officieel van start gegaan met de openingshandeling door burgemeester Agnes Schaap, initiatiefnemer Gert-Jan Nefkens en operationeel manager Avolare Thijs Devlin. Tijdens de openingshandeling is een speciaal ontworpen plaquette neergelegd.

Het moderne centrum is ontworpen door architectenbureau ORGA uit Nijmegen en gaat op in de prachtige omgeving van de Boersberg. Het project wordt door bouwbedrijf van Engen gebouwd volgens de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid en innovatie, de verwachting is dat het centrum in voorjaar 2021 haar deuren opent.

Negen jaar geleden ontmoet Gert-Jan Nefkens (initiatiefnemer en tevens opdrachtgever) bij toeval Thijs Devlin. Gert-Jan, toen werkzaam bij de dierenambulance, kwam bij Thijs aan de deur vanwege een dier in nood. Thijs herkende Gert-Jan van een eerder verschenen artikel over zijn bouwplannen voor een wildcentrum. Thijs had al jaren een hele duidelijke visie en droom en herkende zijn eigen droom in deze plannen. De afgelopen jaren zijn deze dromen en ideeën omgezet in plannen en bouwtekeningen. Met de komst van dit innovatieve opvangcentrum is er weer wildopvang mogelijk voor Midden Nederland waar ruim 6.000 dieren jaarlijks kunnen worden opgevangen en gerehabiliteerd.

Avolare
Het gebouw zal worden gehuurd door Avolare, Deze stichting heeft als doel wilde dieren helpen, dieren die bijvoorbeeld door ziekte of verwonding tijdelijk niet meer zelfstandig in de vrije natuur kunnen leven zullen opgevangen, gerevalideerd en gerehabiliteerd worden. Thijs Devlin is de operationeel manager van deze stichting.

Stikstofcrisis
De bouw heeft de nodige vertraging opgelopen vanwege de uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot. Duizenden bouwprojecten werden per direct stilgelegd zo ook het bouwproject aan de Boersberg in Doorwerth. In plaats van zich erbij neerleggen is Nefkens samen met de architect en ecologisch aannemer van Engen teruggegaan naar de tekentafel en met resultaat. Het bouwproject wordt stikstofvrij en energieneutraal opgeleverd. Dat was de enige manier om de provincie te overtuigen dat de bouw zo snel mogelijk van start moest gaan.

Voorafgaand van de officiële openingshandeling zijn er diverse toespraken gehouden van onder andere de burgemeester van de gemeente Renkum, initiatiefnemer Gert-Jan Nefkens, de voorzitter van Avolare en partners van de bouw. De openingshandeling is vandaag verricht door de burgemeester van de gemeente Renkum, mevrouw Schaap, initiatiefnemer Gert-Jan Nefkens en Thijs Devlin. Tijdens deze handeling werd er een plaquette onthuld en neergelegd in de fundering van het gebouw.